Právě vysíláme

Amerikánka, film plný barev, života a snů, míří do kin

26. září 2024 12:00
Amerikánka, film plný barev, života a snů, míří do kin

Dnes vstupuje do kin film Amerikánka, který režisér Viktor Tauš věnuje dětem v dětských domovech.

Amerikánka vypráví svůj příběh netradičním stylizovaným jazykem, který připomíná surrealistický gejzír plný barev, života a snů. Byť ve filmu není jediná realistická scéna, intenzivní pocit reality mysl diváka ani na chvíli neopustí. Nic není skutečné, a přesto úplně všechno, co diváci na plátně uvidí, skutečné je. Příběh. Postavy. Jizvy. Všechno je autentické. Děti hrají opravdové postavy opuštěných dětí, a jelikož jsou samy převážně z dětských domovů, sytí příběhy svých postav vlastními osudy.

 „Je to skutečný příběh desítek tisíc dětí, které vyrůstaly v dětských domovech v komunistickém Československu,“ říká o svém filmu Viktor Tauš, který předlohu dívky – Amerikánky – potkal v 90. letech na ulici, kdy tam sám žil jako bezdomovec. „Byli jsme součástí první generace obětí svobody. Lidé bez domova, to byly tenkrát především tisícovky dětí, které vyrůstaly samy, bez rodičů, v socialistických dětských domovech.“

O více než 25 let později oživil filmové zpracování dávné vzpomínky jako mlhavé obrazy z hlubin říše fantazie. Dospělá žena se noří do spletitého labyrintu své paměti a pomalu skládá vlastní příběh opuštěné dívky, která, s fotografií otce žijícího v Americe a nezlomnou nadějí, že se za ním jednou vydá, překonává vše, co před ni život postaví.

Amerikánku ve filmu ztvárňují tři herečky – Klára Kitto, Julie Šoucová a Pavla Beretová, kterým bylo v době natáčení 9, 17 a 38 let. Pro mne to bylo tři a půl roku společného života. Divokého, bláznivého, objevného, někdy strašně těžkého a nekonečně krásného. Nikdy nepřestanu být vděčná, že jsem tuhle cestu mohla jít. Byla plná zázraků,“ svěřila se na konci natáčení herečka Pavla Beretová.

Film uvidí diváci v kinech s Evropou 2 od čtvrtka 26. září 2024.

Více najdeš na stránkách distributora Bioscop.

Zdroj: Bioscop, YouTube, Evropa 2

Články, které by tě mohly zajímat