Právě vysíláme

Ewa Farna vydala singl Vlny, nahrála ho k filmu Jiřího Mádla

17. června 2024 14:50
Ewa Farna vydala singl Vlny, nahrála ho k filmu Jiřího Mádla

Ewa Farna si zapsala na konto titulní píseň k chystanému filmu Vlny herce a režiséra Jiřího Mádla. Videoklip ke stejnojmennému songu měl premiéru na festivalu Rock For People, kam dorazila i zpěvačka. Na místě ji podpořil Ivan Vodochodský, otec Vojtěcha Vodochodského, který ve filmu ztvárnil roli mladíka Tomáše.

„Vážení posluchači zůstaňte u svých přijímačů. Zbuďte své blízké a sousedy. Za malý okamžik budeme vysílat mimořádně důležitou zprávu.“ Těmito slovy Táni Pauhofové začíná song i videoklip Vlny, který diváky okamžitě přenese do prostředí stejnojmenného filmu režiséra a scenáristy Jiřího Mádla. Ten spolu s Prokopem Jelínkem také stojí za námětem právě odpremiérovaného klipu. „Chtěli jsme, aby se titulní píseň protnula s příběhem filmu a zároveň, aby se propojila energie Ewy s energií našich postav. To vše jsme pak zabalili do nadčasovosti, která hudebním klipům sluší,“ okomentoval záměr Jiří Mádl.

Premiéru měl videoklip na Rock For People. „Premiéra videoklipu na festivalu byla i pro nás premiérou, za dobu našeho fungování to bylo poprvé, kdy byli festivaloví návštěvníci svědky takového uvedení. Za těch bezmála 30 let, co Rock For People pořádáme, se náš program rozrostl a dávno překročil nejen hranice žánrů, ale stal se multikulturním a my se snažíme pořád překvapovat něčím novým. Baví nás, že letos je to právě spojení hudby a filmu, tím spíš, když za ním stojí tak talentovaní tvůrci jako Ewa Farna a Jiří Mádl a tématem Vln je odvaha a svoboda, což jsou hodnoty, které jsou nám blízké,“ popsal festivalové překvapení na Rock For People jeho ředitel Michal Thomes.

O další nečekaný festivalový moment se postaral Ivan Vodochodský, herec, moderátor a otec Vojtěcha Vodochodského, který ve Vlnách hraje hlavní postavu Tomáše. Ten premiéře videoklipu přihlížel z publika a byl spontánně Ewou pozván na podium.

„Film a videoklip mají mnoho společných tvůrčích linek. Ve filmu Vlny pracujeme s historickým archivem, který pro něj vybíral Prokop Jelínek. Podobný princip jsme použili i u klipu, jen Prokop, který ho režíroval, tentokrát místo archivu pracoval s vybranými scénami z filmu. Těmi poté se střihačem Filipem Maláskem prostříhali záběry natočené s Ewou. Výsledek tak působí, jako by Ewa ve filmu hrála. Klip se natáčel na filmových lokací, pracoval na něm stejný tým a pozorný divák v něm najde ikonické rekvizity z filmu i připravovaný merchandising,“ říká Monika Kristl, producentka snímku i videoklipu a dodává: „Song je pro nás krásným přemostěním od dobových písniček z filmu k tady a teď. Ewa sílu té doby skvěle převedla do současnosti.“

Úřadující Absolutní slavice je se svým dvorním spolupracovníkem Janem Vávrou zároveň autorkou textu ústřední skladby a spolu s Lukášem Chromkem a Matějem Turcerem složila také hudbu. Producentem písně je Ewolution Records.

Zpěvačka Ewa Farna se už dříve vyjádřila k tvorbě songu: „Oslovení od Jirky mě moc potěšilo, věřím v jeho poctivost a profesionalitu v tom, co dělá. Jako u všech nabídek jsem však trvala na zhlédnutí filmu, a tak jsme se pár měsíců nazpět spolu s týmem, který jsem pro tento projekt vybrala, sešli v kinosále. S Lukášem Chromkem, Janem Vávrou a Matějem Turcerem jsme tedy pod vlivem toho krásného filmu sedli a skládali písničku inspirovanou odvahou a hodnotami redakce, která neuhnula před hrozbami a strachem a postavila se za to, v co věřila. Jistou nekonvenčnost a rebelii jsme chtěli zachytit i v písni. Chtěla jsem, ať písnička dokáže fungovat samostatně v mém repertoáru, zároveň ať je tam patrná inspirace tou dobou a ať je v ní cítit vzdor i naděje.”

Film Vlny vtáhne diváky do Prahy 60. let. Z rozhlasových přijímačů hraje rokenrol, studentské revolty mění svět a v proslulé redakci Československého rozhlasu působí pod vedením Milana Weinera novinářské celebrity své doby, jejichž plakáty zdobí zdi mnoha domácností. Mezi tehdejší žurnalistické ikony Jiřího Dienstbiera, Věru Šťovíčkovou nebo Luboše Dobrovského se dostává mladík Tomáš. Vlastně tak trochu omylem, místo v redakci bylo snem jeho mladšího bratra Pavla. Tomáš se dosud staral hlavně o to, aby byli oba v bezpečí. Netuší ale, že místní redaktoři jsou v hledáčku tajných služeb. Ty se o jejich činnost začnou zajímat o to víc, když se objeví nahrávka, jejíž odvysílání by mohlo změnit osudy mnohých. Čas se krátí, napětí narůstá, je třeba jednat. Stane se Tomáš jedním z těch, kdo se zapíší do historie, nebo bude chránit nezletilého sourozence, toho posledního, kdo mu po smrti rodičů zbyl? Napínavý snímek Jiřího Mádla o důležitosti rodiny, boji za svobodu a jedné nahrávce, která může změnit běh dějin, bude premiérově uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin Vlny vplují ve čtvrtek 15. srpna 2024.

Články, které by tě mohly zajímat