Právě vysíláme

Soud s Baldwinem pokračuje. Porušil zásady bezpečnosti, uvedla prokuratura

11. července 2024 10:25
Soud s Baldwinem pokračuje. Porušil zásady bezpečnosti, uvedla prokuratura

Americký herec Alec Baldwin porušil základní pravidla bezpečnosti zacházení se zbraní. Uvedla to prokuratura amerického státu Nové Mexiko na začátek soudního procesu s hercem, který v roce 2021 při natáčení westernu Rust zastřelil kameramanku Halynu Hutchins. Podle obhajoby šlo o tragédii, herec však nespáchal žádný zločin, napsala agentura AP.

Šestašedesátiletý Baldwin, souzený v prvním případu střelby při hollywoodského natáčení za posledních třicet let, během úvodních řečí prokuratury a obhajoby klidně naslouchal a dělal si poznámky. Obviněný je z neúmyslného zabití.

Dvanáctičlenná porota v Novém Mexiku a její čtyři náhradníci – 11 žen a pět mužů – dnes vyslechli argumenty prokurátorky Erlindy Johnson, podle které Baldwin při natáčení nízkorozpočtového filmu nedbal na bezpečnost a během zkoušky namířil na Hutchins zbraň, natáhl kohout a stiskl spoušť.

Baldwinův právník Alex Spiro poukázal na roli zbrojířky Hannah Gutierrez a asistenta režie Davea Hallse. Oba byli v souvislosti se střelbou odsouzeni a podle Spira se dostatečně neujistili, že je zbraň bezpečná.

„Byli tam lidé odpovědní za bezpečnost střelných zbraní, ale herec Alec Baldwin se žádného trestného činu nedopustil,“ řekl Spiro, podle něhož jeho klient dělal jen to, co herci na natáčení běžně dělají. „Všichni jste viděli filmové přestřelky,“ dodal.

„Důkazy ukážou, že stejně jako na mnoha jiných pracovištích, i v tomto případě se najdou lidé, kteří jednají bezohledně a vystavují ostatní lidi nebezpečí,“ řekla naopak Johnson. „Tím člověkem je, jak uslyšíte, obžalovaný,“ sdělila porotě prokurátorka. Baldwin podle ní měl několik možností provést běžnou bezpečnostní zkoušku, ale neučinil tak a místo toho si „dělal, co chtěl“.

Natáčení filmu se odehrávalo na ranči Bonanza Creek u Santa Fe v Novém Mexiku. Baldwin při něm 21. října 2021 vystřelil z revolveru, v němž byl ostrý náboj. Dvaačtyřicetiletá kameramanka Hutchins přišla o život a režisér Joel Souza utrpěl zranění ramene.

Baldwin svou vinu nepřiznal. Do soudní síně dnes vstoupil v tmavomodrém obleku s kelímkem kávy v ruce, podpořit ho přišla manželka Hilaria Baldwin a bratr Stephen Baldwin.

Herec tvrdí, že zbraň vystřelila omylem a že se řídil pokyny namířit ji na Hutchins, která stála za kamerou. Uvedl, že nevěděl, že je nabitá ostrým nábojem, a proto natáhl kohout – ale nestiskl spoušť – a vystřelil.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat