Právě vysíláme

Evropa 2 zahajuje soutěž „Dávej bacha!“ a učí děti, jak se bezpečně dostat do školy

Evropa 2 zahajuje soutěž „Dávej bacha!“ a učí děti, jak se bezpečně dostat do školy

Rádio Evropa 2 vyhlašuje start již druhého ročníku úspěšné soutěže „Dávej bacha!“, která je zaměřena na zvýšení bezpečnosti dětí na cestách do školy a domů. V letošním roce se tento kreativní a edukativní projekt tematicky zaměří na zodpovězení zdánlivě jednoduché otázky: „Jak se bezpečně dostanu do školy?“ I když je soutěž určena žákům základních škol, jejím cílem je hravou a nenásilnou formou oslovit i jejich rodiče a řidiče.

Soutěž bude zahájena 21.10.2024 a skončí 20.11. 2024. Třídní kolektivy dostanou za úkol vytvořit jeden velký obrázek nebo koláž z více kreseb a zobrazit v nich své každodenní zkušenosti, rizika a situace, které je provázejí na cestách do a ze školy. Doplní ho logem Evropy 2 a popisem toho, jak by bylo možné znázorněným jevům předejít „Ve svých dílech by se měly děti soustředit na aktuální problémy, jako je velká koncentrace automobilů u školy v době, kdy je rodiče přivážejí a odvážejí a na to, jak to může ohrozit spolužáky, kteří chodí pěšky. Ale také na nedostatek chodníků, špatně osvětlené přechody či rozptylování mobilními telefony a hudbou po cestě,“ vysvětluje Karolina Holasová z multimediální skupiny Active Radio, která vlastní mimo jiné i Evropu 2 a celý projekt realizuje. Své obrázky budou učitelé nahrávat na soutěžní stránku na webu Evropy 2. Dva vítěze – za první i za druhý stupeň, vybere tým Evropy 2 společně s partnery. Těmi jsou v roce 2024 BESIP, Policie ČR, Platforma VIZE 0 a projekt Markétina dopravní výchova. Speciální poděkování pak patří Fondu zábrany škod, díky kterému je možné celý projekt realizovat.

Jaké výhry mohou vítězové soutěže očekávat?

  1. stupeň: Exkurze do rádia Evropa 2 a přednášku od Markétiny dopravní výchovy
  2. stupeň: Vstupenky na GameDay Festival pro celou třídu, přednášku Markétiny dopravní výchovy a VR brýle z Platformy Vize 0 se školením, jak je používat

Připravena je i speciální cena, kterou je přednáška BESIP pro celou třídu.

Vyhlášení vítězů se uskuteční 27.11. v éteru Evropy 2 v rámci oblíbeného pořadu Večer na maXXimum.

Zážitky a zábava jako nejlepší cesta k učení

„ ‚Dávej bacha!‘ je skvělou příležitostí, jak  děti zapojit do přemýšlení o bezpečnosti na silnicích a ukázat, že jejich pohled  je důležitý. Pro dospělé řidiče pak budou výstupy projektu dobrým zrcadlem, které připomene, že prostor kolem škol patří hlavně dětem a řidiči je musí maximálně chránit“ říká Tomáš Neřold, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy. „Věříme, že soutěž pomůže dětem lépe pochopit rizika spojená s dopravou a naučí je respektovat pravidla silničního provozu a chránit sebe i ostatní. Protože bezpečnost na silnicích není hra, ale zodpovědnost nás všech.“ doplňuje vedoucí odboru prevence Policejního prezidia ČR plk. Zuzana Pidrmanová.  K odměně vítězné třídy 2. stupně patří i VR brýle od neziskové organizace Platforma VIZE 0, jejímž cílem je radikálně snížit počty vážných nehod na našich silnicích. Její dopravní expert Roman Budský konstatoval: „Moderní technologie patří k mocným nástrojům pro zefektivnění vzdělávání a prevence. S využitím brýlí virtuální reality se mohou děti poutavě a velmi emotivním způsobem seznámit s tím, že lehkomyslné chování v silničním provozu se může zle vymstít.“ Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti, který se dlouhodobě věnuje této problematice prostřednictvím projektu Markétina dopravní výchova, zdůrazňuje význam praktického vzdělávání, na které se projekt zaměřuje: „Dopravní výchova formou zážitků, sběru praktických zkušeností a navíc soutěže, splňuje skvělý základ připomenutí dětem, jak se v provozu chovat bezpečně. Tedy dle pravidel silničního provozu včetně zásad bezpečného pohybu a zásad odpovědného, předvídaného a respektujícího chování mezi jednotlivými účastníky provozu,“ 

„Dávej bacha!“ je jednou z celé řady osvětových kampaní, které v oblasti dopravní bezpečnosti skupina Active Radio připravuje. Pod hlavičkou dlouhodobého projektu Bezpečně na cestě aktivně přispívá prostřednictvím různých akcí, komunikačních aktivit nebo podcastů k vzdělávání dětí i jejich rodin. Projekt Bezpečně na cestě je financován z Fondu zábrany škod.

 

 

Články, které by tě mohly zajímat