Právě vysíláme

Fenomén Taylor Swift srovnávají s The Beatles. Zde je seznam jejích úspěchů

7. prosince 2023 15:47
Fenomén Taylor Swift srovnávají s The Beatles. Zde je seznam jejích úspěchů

Americká zpěvačka a textařka Taylor Swift, kterou americký časopis Time vyhlásil osobností roku, je jednou z nejvlivnějších kulturních osobností 21. století. Média o ní píší jako o největší popové hvězdě dnešního světa a její popularitu srovnávají s legendárními The Beatles.

Během své bezmála dvacetileté hudební kariéry vystřídala celou škálu žánrů, od romantické country přes razantní elektronický pop až po výlety do indie-folku. Podle hudebních kritiků je především velmi dobrou vypravěčkou příběhů, své texty si píše sama. Celosvětově už prodala víc jak 200 milionů hudebních nosičů a její čisté jmění odhadla agentura Bloomberg letos v říjnu na 1,1 miliardy dolarů, což je asi 24,8 miliardy Kč.

Taylor Swift je tak komerčně nejúspěšnější hudebnicí dvacátých let 21. století. Dosud vydala deset studiových alb, za něž obdržela celkem dvanáct prestižních cen Grammy. Zatím posledním titulem je Midnights z loňského roku. Kromě vlastních textů má i hlavní slovo ve zvukových aranžích studiových nahrávek. Jedním z klíčů k ohromné popularitě Taylor jsou ale texty, se kterými souzní její posluchači a především posluchačky. „Vyrostly jsme s ní. A ona vyrostla s námi. A celou dobu máme pocit, že mluví přímo k nám,“ citoval nedávno časopis Reflex slova amerických fanynek.

 

Dcera burzovního makléře Scotta Swifta, společníka investiční banky Merill (dříve Merrill – Lynch), se narodila 13. prosince 1989 v americké Pensylvánii. Profesionálně zpívat začala už ve 14 letech jako countryová zpěvačka. První album vydala v šestnáct, další dvě, Fearless a Speak Now, následovaly v letech 2008 a 2010. Na třetím albu už zněly i rockové vlivy. Na dalším titulu s názvem Red z roku 2012 Taylor experimentovala s prvky elektroniky. Na desce s názvem 1989 z roku 2014 už definitivně opustila country music. A její další deska Reputation z roku 2017 obsahuje prvky hip hopu.

Váže se k ní i předposlední turné této zpěvačky z roku 2018, které se stalo nejvýdělečnějším v americké historii. Od té doby Swift vydala tři další studiová alba, Lover v roce 2019, Folklore a Evermore v roce 2020. V dalším koncertování jí načas zabránila pandemie Covidu – 19. Další turné s názvem Eras Tour tak Taylor ohlásila vloni na podzim.

Na začátku ohlášeného prodeje vstupenek na toto turné loni v polovině listopadu se na web společnosti TicketMaster pokusilo přihlásit 14 milionů lidí najednou. Servery společnosti spadly a společenský magazín Variety označil zájem o živá vystoupení Swift za „historicky bezprecedentní“. Po zprovoznění serverů si toho dne lístky na Eras Tour zakoupilo téměř 2,5 miliónu lidí, což je světový rekord v prodaných vstupenkách na koncert sólového umělce za jeden den. Zpěvačka postupně oznámila přidání dalších 25 koncertů. TicketMaster pro další zájemce vytvořil systém digitálních front, v nichž fanoušci Taylor čekali někdy i půl dne, než je rezervační systém pustil ke koupi vstupenky.

 

Vystoupení v rámci Eras Tour bylo monumentální 3,5 hodinovou show, během které zpěvačka ve 44 písních, s množstvím převleků, scénických změn a s náloží opulentních videoprojekcí představila průřez svou kariérou. Přineslo i masový fenomén shromažďování lidí, kteří nesehnali vstupenky, na parkovištích před stadiony, který americká média překřtila na Summer Of Swift, což je odkaz na Summer Of Love, které zažilo hnutí hippies v roce 1967.

Vyprodané koncerty Swift v Seattlu letos v červenci podle médií vyvolaly seismickou aktivitu odpovídající zemětřesení o síle 2,3 stupně. Tyto koncerty na konci americké části turné Eras Tour se odehrály před celkem 144 000 fanoušky během dvou večerů. Seattle, to byl opravdu jeden z mých nejoblíbenějších víkendů vůbec. Děkuji Vám za všechno. Za všechno to fandění, křik, skákání, tanec, zpívání z plných plic,“ uvedla Taylor na instagramu po obou vystoupeních.

 

Politicky se Taylor vyjadřuje jen sporadicky. V roce 2018 podpořila kandidáty do Kongresu za Demokratickou stranu ve státě Tennessee. Prostřednictvím svých sociálních sítí také apelovala, aby se mladí lidé v Americe zaregistrovali k prezidentským volbám, jež USA čekají příští rok. Vyzkoušela si i roli herečky, například v kriminálním dramatu Amsterdam z loňského roku. Věnuje se také charitě.

Na letošním zářijovém udílení cen MTV proměnila zpěvačka 9 z celkem 11 nominací. A v polovině letošního října představila film o svém aktuálním turné Eras Tour, který se stal nejvýdělečnějším hudebním filmem všech dob. Snímek nazvaný Taylor Swift: The Eras Tour utržil jen během tří týdnů od premiéry v kinech po celém světě 200 milionů dolarů (4,5 miliardy Kč). Oceňuje ho i odborná kritika, především za režii, energii a jevištní prezentaci.

Taylor Swift

Taylor Swift

 

Články, které by tě mohly zajímat