Právě vysíláme

Svět reaguje na zahájení olympiády. Největší kritiku sklidili trans umělci

29. července 2024 9:33
Svět reaguje na zahájení olympiády. Největší kritiku sklidili trans umělci

Zahájení olympiády v Paříži pinseto mnoho novinek a převedším extravagantní show. Ne každému se však právě to zamlouvá a ceremoniál vzbudil i velkou kritiku.

Součástí slavnostního ceremoniálu, který se odehrál v místy hustém dešti, byla netradiční šestikilometrová pouť 85 lodí se sportovci po Seině, což byl zcela nový způsob, který doposud nebyl na ceremoniálu k vidění. Francouzští pořadatelé chtěli obecně uspořádat odvážnou show, na které nechyběli ani trans či nebinární umělci. Trans umělci například zparodovali i slavný obraz od Leonarda Da Vinciho Poslední večeře. Právě toto pojetí se ovšem vůbec nelíbila konzervativnější části populace a ceremoniál sklidil i velkou kritiku.

Elon Musk například na svůj účet sociální sítě X napsal, že zahájení bylo urážkou křesťanů. Spousta dalších kritických komentářů se pak podivuje nad tím, že i do ceremoniálu olympijských her pronikla tzv. woke kultura. Velká vlna kritiky také koluje především mezi pravicovými politiky. „Dnes nemluvila Francie, ale její levičácká menšina, která je neustále připravena provokovat,“ napsala na sociální síti X europoslankyně Marion Maréchal, neteř vůdkyně Národní fronty Marine Le Pen, která kritizovala i dle ní ošklivé kostýmu.

 

 

Kritiku sklidilo překvapivě i vystoupení Lady Gaga inspirovaným Moulin Rouge. „Vystoupení Gagy na olympiádě je to nejhorší, co jsem viděl od vystoupení Britney na MTV v roce 2007,“ napsal na sociální sítě jeden diváků. „Byl to ekvivalent kálení na francouzskou vlajku. Urazila Ameriku, urazila Francii a vůbec se nestydí,“ dodal další. Diváci také dle komentářů nerozumí tomu, proč Francie nepovolala na ceremoniál daleko více svých vlastních umělců. Samotní Francouzi řeší například vyobrazení Marie Antoinetty s useknutou hlavou v náručí. Tamní politici tvrdí, že toto vyobrazení je neuctivé a může připomínat trest smrti, který v zemi rozhodně není vítán.

Ačkoliv byly reakce na ceremoniál opravdu různorodé, celý svět se patrně shodnul na jednom. Nejlepší a nejdojemnější částí večera bylo vystoupení vážně nemocné Céline Dion, která přímo bravurně zazpívala píseň slavné Edith Piaf.

Články, které by tě mohly zajímat