Právě vysíláme

Ben Cristovao vydává kosmopolitní album Spektrum. Spolupracoval s Kollerem i Richardem Müllerem

Ben Cristovao vydává kosmopolitní album Spektrum. Spolupracoval s Kollerem i Richardem Müllerem

Berlín, Praha, Bratislava. Ve 3 metropolích vznikalo během posledních 12 měsíců nové album Bena Cristovao. Mezi producenty jsou Jan P. Muchow a Fiedlerski. K hostům se řadí Richard Müller, David Koller, Paulie Garand nebo Anna Vaverková.

Album Spektrum přináší 11 písní Bena Cristovao. Je kompletně v češtině, přesto je z něj cítit kosmopolitní přístup ke skládání a nahrávání. Singly nevznikaly s cílem oslovit široké publikum a držet se zavedených schémat. Jednotícím motivem alba je pestrost a uvolněnost v tvorbě. Producenty alba jsou Gosha Boggi, Josef Bieniek (Enthic), DollaPhill, Ondřej Fiedler (Fiedlerski), David Koller, Liam Blomqvist a Jan P. Muchow. Poslední jmenovaný produkoval skladbu Nekonečno. „Tato spolupráce byla jedna velká radost! Možnost napsat skladbu s Ondrou Fiedlerem a Benem, nahrávat v Hansa Studios se skvělou kapelou duet Richarda s Benem, svěřit mix Dušanovi Neuwerthovi a mastering Nickovi Watsonovi… To je požehnání, že jsem mohl být u toho. Nejlepší práce je spolupráce,“ dodává Jan P. Muchow. Na této skladbě se podílel jako producent i Ondřej Brzobohatý, společně s Benem napsal také část textu.

Ben Cristovao působí na česko-slovenské scéně více než 15 let. Za tu dobu posbíral spoustu zkušeností a navázal nejedno hudební přátelství. To vše se do výsledného zvuku nového alba promítlo. Jedním dechem se prolíná bossa nova song Anny Vaverkové (Člověk) s naléhavým soundem songu s Davidem Kollerem (Dokonalý pár). Na ten zvukově navazuje pohodová, až letní hitovka s Pauliem Garandem jako hostem (Krásnej den). Těžce může působit skladba s Richardem Müllerem (Nekonečno), přináší ale svoje jasné poselství.

foto: Pavla Hartmanová

Anna Vaverková ke spolupráci říká: „Potkali jsme se s Benem na jeden den v Berlíně. Každý s odlišným hudebním backgroundem. Shodli jsme se, že by bylo super zkusit žánr, který jsme do té doby ani jeden nedělal. Zapnuli jsme v našem studiu Roland Rhytm 77 Drum Machine a vznikla tahle bossa nova písnička.“

 

2 skladby alba už vyšly jako singly. Prvním z nich je song Heartbreaker (s Miraiem Navrátilem a Davidem Kollerem) a pak píseň Lajf. Ta vznikla ve spolupráci se zpěvačkou Annabelle, která k ní dodává: „Singl Lajf mi hrozně ulevil v takovým porozchodovým období. Je o tom, že tohle všechno patří k životu a ty historky si odnášíme s sebou. Dalo mi to hrozně hezkej pocit toho, že mám kolem sebe blízký lidi, který tu pro mě vždycky budou a nejsem na to sama.“

foto: Pavla Hartmanová

Autorem grafického zpracování obalu alba je Yvans. Bena Cristovao čeká jeho dosud největší sólový koncert v sobotu 7. června 2025 v pražské Fortuna Areně v Edenu.

Články, které by tě mohly zajímat