Právě vysíláme

Koncertem energické skupiny The Prodigy vyvrcholil první den Rock For People

13. června 2024 10:08
Koncertem energické skupiny The Prodigy vyvrcholil první den Rock For People

Koncertem energické britské skupiny The Prodigy vyvrcholil první den festivalu Rock For People, na jehož úvod do Parku 360 v Hradci Králové dorazily tisíce fanoušků. Letošní 29. ročník festivalu nabídne ve 4 dnech na 8 pódiích přes 130 kapel a další desítky umělců nehudebního programu.

Pořadatelé očekávají návštěvu přibližně 40 000 příznivců různých hudebních žánrů. Festival krátce po poledni otevřela česká grindcoreová kapela Gutalax a soubor Fast Food Orchestra.

Elektronická skupina The Prodigy uzavřela středeční program na hlavní scéně. Kontroverzní kapela, která ve své hudbě mísí různorodé styly od rave, hardcore techno přes alternativní rock a breakbeat až po punk, vystoupila v Česku několikrát. Na Rock For People zahrála před 12 lety, tentokrát dorazila bez tanečníka a zpěváka Keitha Flinta, který zemřel v březnu 2019. Skupinu v současné době tvoří lídr Liamm Howlett a zpěvák Maxim Reality, které na koncertech doplňují kytarista a bubeník. Jejich produkce tradičně podpořená zvukovými efekty a světelnými efekty roztancovala tisíce návštěvníků.

Vystoupení otevřel letitý hit Breathe z alba The Fat Of The Land, které se dostalo na první místa žebříčků ve Spojených státech i v Británii a vyneslo jim 2 ceny Grammy. Zazněly i další oblíbené skladby jako Take Me To The Hospital, Out Of Space, Invaders Must Die, Firestarter, Omen a v závěru koncertu i Smack My Bitch Up! Klip k této písni většina britských televizí označila za „koktejl sexu, násilí a drog“ a odmítla ho vysílat. Poprvé od roku 2017 The Prodigy také nabídli novou verzi skladby Spitfire.

V odpoledním programu museli pořadatelé řešit problém s plánovaným vystoupením frontmana skupiny Slipknot a herce Coreye Taylora, který na poslední chvíli odřekl svoji účast. Místo něho vystoupila kapela Enter Shikari. Skupina, kterou čtenáři časopisu Kerrang! zvolili objevem roku 2006, v Česku hraje opakovaně a získala si zde mnoho fanoušků. Také dnes zpěvák a frontman Rou Reynolds přivedl do varu stovky posluchačů pod pódiem.

V Parku 360 pro letošní ročník navýšili kapacity areálu, a to i v kempování a parkování. Festival využívá alternativní zdroje energie, jako jsou vodík, sluneční záření a vítr k pohánění pódií, třídí na 17 druhů odpadu, nabízí stravu pouze z rostlinných surovin a využívá bezemisní dopravu. Za loňský ročník vyhrál festival 1. cenu NFCtron Keynote v kategorii Udržitelný projekt na festivalu 2023. Loňský ročník Rock For People navštívilo 37 000 lidí.

Články, které by tě mohly zajímat