Právě vysíláme

Mladík vraždil na hodině tance s tematikou Taylor Swift, zpěvačka neskrývá šok

31. července 2024 10:00
Mladík vraždil na hodině tance s tematikou Taylor Swift, zpěvačka neskrývá šok

Taylor Swift uvedla, že je naprosto šokovaná pondělním útokem nožem v britském Southportu, při němž zahynuly dvě děti a šest dalších dětí a dva dospělí skončili v nemocnici ve vážném stavu. Mírnější zranění utrpěly i 3 další děti, zraněných osob je tedy celkem 11.

Muž útočil v budově taneční školy, kde byly děti shromážděné na akci inspirované americkou zpěvačkou a její tvorbou. Motiv útočníka zůstává neznámý. Policie dnes pokračuje ve výsleších, aby zjistila, co 17letého mladíka k útoku vedlo. Swift uvedla, že je „zcela v šoku“ a stále „vstřebává hrůzu“ této události. „Byly to jen malé děti na hodině tance. Jsem úplně bezradná, jak těm rodinám vyjádřit soustrast,“ napsala zpěvačka na instagramu.

Útočník v masce a ozbrojený nožem podle výpovědí svědků přijel na místo činu v taxi. Řidiči odmítl zaplatit a utekl směrem k budově taneční školy, kde napadl děti a dospělé, kteří se je zřejmě snažili bránit. Ozbrojení policisté krátce poté zatkli 17letého mladíka, který je podezřelý z vraždy a pokusu o vraždu. Formálně zatím nebyl obviněn.

Policie uvedla, že podezřelý se narodil v Cardiffu ve Walesu a léta žil ve vesnici vzdálené asi pět kilometrů od Southportu. Ačkoliv motiv útočníka zůstává neznámý, vyšetřovatelé k věci v tuto chvíli nepřistupují jako k teroristickému útoku.

Svědci popsali, jak v pondělí krátce před polednem slyšeli křik a viděli děti pokryté krví, jak prchají z Hart Space, komunitního centra, kde se pořádají různé akce od seminářů pro těhotné po meditační sezení. Útok se odehrál během workshopu jógy a tance s tematikou Taylor Swift pro děti ve věku přibližně šesti až 11 let.

Britský premiér Keir Starmer útok odsoudil jako „strašlivý a hluboce šokující“. Král Karel III. vyjádřil soustrast všem, které tento „naprosto strašlivý incident“ zasáhl. Princ William a jeho manželka Catherine uvedli, že si jako „rodiče nedokáží představit, čím procházejí rodiny, přátelé a blízcí těch, kteří byli Southportu zabiti a zraněni“.

Nejhorší útok na děti v Británii se odehrál v roce 1996, kdy 43letý Thomas Hamilton zastřelil ve školní tělocvičně ve skotském Dunblane 16 dětí z mateřské školy a jejich učitelku. Spojené království následně zakázalo soukromé vlastnictví téměř všech ručních střelných zbraní.

Články, které by tě mohly zajímat