Právě vysíláme

Námět nového klipu Mira Žbirky vymyslela dívka, která si po střelbě na FF UK prošla klinickou smrtí

včera 11:50
Námět nového klipu Mira Žbirky vymyslela dívka, která si po střelbě na FF UK prošla klinickou smrtí

V písni Naivná z alba Mira Žbirky Posledné veci se postupně spojily dva silné příběhy. Jedná se totiž o vůbec první track, který dal Meky zprodukovat svému synovi Davidovi a video k němu vymyslela Terezka – dívka, která přežila loňský útok na pražské univerzitě.

Píseň Naivná byla první, kterou dal Meky synovi Davidovi, aby zjistil, jak si povede při aranžování a produkci jeho skladeb. Trvalo dlouho, než David poslal z Londýna demoaranž, zpěvák už byl nervózní a až později jeho syn prozradil, že se s tím dělal tak dlouho, aby na tátu udělal dojem. Což se povedlo a on dostal důvěru, aby produkoval celé album Posledné veci, jehož vydání se bohužel už Miro nedožil.

Příběh videoklipu Naivná svěřila Kateřina Žbirková do rukou režiséra Davida Beránka, který už pro jejího manžela natáčel například hudební snímek k písni Bahamy. „Pak se dlouho neozýval – co se děje, nešlo mi do hlavy, až mu někdy v únoru volám a zjišťuji, že je v nemocnici s dcerou. Terezka byla vážně postřelena při řádění střelce na FF UK a stále se zotavuje,“ uvedla Žbirková.

„Prošla si klinickou smrtí a rodiče nevěděli, zda bude žít. Máma Dora Čechová s tátou se u ní střídali každý den. Přežila a fyzicky se zlepšuje, i když ji ještě čeká dlouhá cesta. A najednou mi David B. povídá: já bych ji potřeboval nějak psychicky zvednout, co kdyby napsala námět k Naivné a její kamarádi, studenti Filmové školy Panská a FF UK by to natočili,“ navrhl režisér a Žbirková souhlasila.

„Sešli jsme se ještě v Motole v kavárně a Terezka byla průhledná. Přesto jí svítily oči. Uplynulo pár měsíců a sešli jsem se na Kampě při natáčení. Terezka usměvavá a už ne průhledná. Přesto, že se ještě neobešla bez pomoci rodičů, zúčastnila se všeho dění a její tým pracoval profesionálně a bezchybně. Na počest Mekyho si zahrála i Lennonova zeď. Vše dokumentují fotky a video, které je věnováno všem dívkám a ženám z FF UK, aby stále mohly i po tom, co loni před Vánoci prožily, být ty ‚naivní a to je na nich fajn’…,“ dodala na závěr manželka zesnulého zpěváka.

 

Články, které by tě mohly zajímat