Právě vysíláme

Ovlivní to americké volby? Taylor Swift veřejně podpořila demokratku Kamalu Harris

12. září 2024 10:10
Ovlivní to americké volby? Taylor Swift veřejně podpořila demokratku Kamalu Harris

Taylor Swift oznámila, že bude v amerických prezidentských volbách hlasovat pro viceprezidentku a kandidátku Demokratické strany Kamalu Harris. V prohlášení zveřejněném na instagramu ji označila za rozvážnou a nadanou vůdkyni a vyzdvihla také guvernéra Minnesoty Tima Walze, kterého si Harris vybrala jako kandidáta na viceprezidenta.

Oznámení zpěvačka načasovala bezprostředně po televizní debatě mezi Harris a jejím republikánským soupeřem Trumpem. Nebylo příliš překvapivé, neboť Swift v minulosti dala najevo antipatie vůči Republikánské straně a před minulými prezidentskými volbami podpořila demokrata Joea Bidena.

„V prezidentské volbě roku 2024 dám svůj hlas Kamale Harris a Timu Walzovi,“ vzkázala Swift svým téměř 300 milionům sledujících na instagramu. „Myslím, že je rozvážnou a nadanou vůdkyní, a jsem přesvědčená, že můžeme v téhle zemi dosáhnout o hodně víc, když nás vede klid a ne chaos,“ uvedla 34letá zpěvačka o současné viceprezidentce.

Walze v příspěvku označuje za politika, který po desetiletí hájí práva lidí LGBT+ a právo žen rozhodovat o svém těle. „Udělala jsem si o věcech obrázek a rozhodla jsem se. Vy si musíte udělat obrázek sami a volba je jenom na vás,“ dodala Swift. Pod prohlášením se kromě svého jména podepsala také výrazem Childless Cat Lady, neboli „bezdětná dáma vlastnící kočku“. Odkazovala tím na výrok Trumpova volebního partnera J. D. Vance, který těmito slovy v minulosti kritizoval politiky Demokratické strany.

Podle deníku The New York Times Swift svým prohlášením poskytla Harris bezkonkurenční podporu ze světa celebrit. Swift je jednou z mála celebrit se širokou popularitou a schopností prosadit se v přeplněném mediálním prostředí. Její vztah s Travisem Kelcem, hvězdným členem útočné řady Kansas City Chiefs, uchvátil svět amerického fotbalu a kultury, a je ve finálních etapách závratného mezinárodního turné, které vyprodává stadiony po celém světě,“ napsal list.

Kandidát republikánů Trump v rozhovoru s televizí Fox & Friends prohlásil, že zpěvaččina podpora pro Harris byla jen otázkou času. „Zdá se, že vždycky podporuje demokraty a nejspíš za to zaplatí cenu na trhu,“ prohlásil exprezident. Zdůraznil, že není fanouškem Swift.

Mluvčí Trumpova štábu Karline Leavitt již předtím prohlášení zpěvačky označila za „další důkaz, že se strana demokratů stala stranou bohatých elit“.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat