Právě vysíláme

Rakouská policie zadržela dalšího muže v souvislosti s chystaným útokem na koncertech Taylor Swift

10. srpna 2024 9:00
Rakouská policie zadržela dalšího muže v souvislosti s chystaným útokem na koncertech Taylor Swift

Rakouská policie v souvislosti s plánovaným teroristickým útokem na koncert americké popové hvězdy Taylor Swift zadržela ve Vídni dalšího muže, uvedl server listu Kurier s odvoláním na ministra vnitra Gerharda Karnera.

Zadrženým je 18letý Iráčan, jenž se pohyboval v okolí hlavního podezřelého. Tím je 19letý Rakušan, jenž přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS). Soud na něj dnes stejně jako na druhého podezřelého – 17letého Rakušana – uvalil vazbu.

Zadržený Iráčan podle Karnera začátkem srpna také složil přísahu věrnosti IS. Jestli byl přímo zapojen do příprav útoku, se vyšetřuje.

Hlavním podezřelým je Rakušan, který chtěl podle vyšetřovatelů na fanoušky u vídeňského koncertního stadionu zaútočit výbušninou a bodnými zbraněmi. Jeho cílem bylo zabít co nejvíce lidí a byl připraven na to, že sám také přijde o život. K přípravám činu se podle vyšetřovatelů přiznal. V bytě mladého muže ve východorakouském Ternitzu policie vedle funkční výbušniny našla mačety, nože a také přes 20 000 falešných eur a propagandistické islamistické materiály.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat