Právě vysíláme

V kinech je očekávaný film Vlny režiséra Jiřího Mádla. Už jste slyšeli titulní píseň od Ewy Farne?

16. srpna 2024 11:19
V kinech je očekávaný film Vlny režiséra Jiřího Mádla. Už jste slyšeli titulní píseň od Ewy Farne?

Do kin právě vstupuje napjatě očekávaný film Vlny režiséra Jiřího Mádla, ke kterému připravila úvodní píseň polsko-česká zpěvačka Ewa Farna.

„Oslovení od Jirky mě moc potěšilo, věřím v jeho poctivost a profesionalitu v tom, co dělá. Jako u všech nabídek jsem však trvala na zhlédnutí filmu, a tak jsme se pár měsíců nazpět spolu s teamem, který jsem pro tento projekt vybrala, sešli v kinosále. S Lukášem Chromkem, Janem Vávrou a Matějem Turcerem jsme tedy pod vlivem toho krásného filmu sedli a skládali písničku inspirovanou odvahou a hodnotami redakce, která neuhnula před hrozbami a strachem, a postavila se za to, v co věřila. Jistou nekonvenčnost a rebelii jsme chtěli zachytit i v písni. Chtěla jsem, ať písnička dokáže fungovat samostatně v mém repertoáru, zároveň ať je tam patrná inspirace tou dobou a ať je v ní cítit vzdor i naděje.“ dodává úřadující zlatá a absolutní Slavice ke spolupráci na úvodní písni.

Film Vlny vtáhne diváky do Prahy 60. let. Z rozhlasových přijímačů hraje rokenrol, studentské revolty mění svět a v proslulé redakci Československého rozhlasu působí pod vedením Milana Weinera novinářské celebrity své doby, jejichž plakáty zdobí zdi mnoha domácností. Mezi tehdejší žurnalistické ikony Jiřího Dienstbiera, Věru Šťovíčkovou nebo Luboše Dobrovského se dostává mladík Tomáš. Vlastně tak trochu omylem, místo v redakci bylo snem jeho mladšího bratra Pavla. Tomáš se dosud staral hlavně o to, aby byli oba v bezpečí. Netuší ale, že místní redaktoři jsou v hledáčku tajných služeb. Ty se o jejich činnost začnou zajímat o to víc, když se objeví nahrávka, jejíž odvysílání by mohlo změnit osudy mnohých. Čas se krátí, napětí narůstá, je třeba jednat. Stane se Tomáš jedním z těch, kdo se zapíší do historie, nebo bude chránit nezletilého sourozence, toho posledního, kdo mu po smrti rodičů zbyl?

 

„Jsem moc rád, že písničku k Vlnám udělala Ewa. Od začátku takový spojení dává smysl, protože jsme naše kariéry odstartovali ve stejnou dobu a jsou si celých těch dvacet let hodně podobné. Vlny jsme chtěli od začátku udělat jako film, který míří na velké publikum a zároveň nese svoji kvalitu, a o to stejné usiluje svou hudební tvorbou i Ewa,“ okomentoval spolupráci režisér a scenárista Jiří Mádl.

Články, které by tě mohly zajímat