Právě vysíláme

Jan zrušil asistovanou sebevraždu. Nyní se dočkal vytoužené dcery

včera 12:54
Jan zrušil asistovanou sebevraždu. Nyní se dočkal vytoužené dcery

Příběh obyčejného páru z České republiky je natolik silný, že vás chytne za srdce. Do života Jana Kavalíra přišla znenadání velmi vážná nemoc. I tak se ovšem muž vedle své milované partnerky nakonec dočkal velikého štěstí.

O životě bývalého novináře a fitness trenéra Jana informovala média už před časem. Třiatřicetiletý muž onemocněl v roce 2017 vážným neurosvalovým onemocněním ALS, které doposud nejde vyléčit. Jelikož se v posledních dvou letech stav mladého Jana velmi zhoršil, rozhodl se pro naplánování asistované sebevraždy ve Švýcarsku. Jeho partnerka Martina ovšem krátce poté zjistila, že čeká miminko. Jan se tedy rozhodl ukončení života zrušit, aby mohl svou dceru poznat.

Nyní Martina oznámila na sociálních sítích krásnou novinu. Na svět přišla malá Eliška, kterou její tatínek opravdu mohl potkat. „Eli si počkala, i Honzík počkal. Moc vás miluji, jste moje všechno. Je krásné být rodinou. Nic není víc než láska. K vaším blízkým a sobě samému. Tato fotka bude pro mě vždy znamenat, proč jsem na tomto světě,“ napsala Martina, která se před časem nebála i v rozhovoru pro Deník N přiznat, jak moc je péče o nemocného partnera náročná. „Že je v tom i velký kus oběti, vnímám možná poslední dva roky, kdy se Honzíkův stav výrazně zhoršil a péče o něj mě začala neskutečně vyčerpávat. Nejednou jsem si řekla, že tohle už nedávám, že toho je moc,“ uvedla.

Klinickým projevem nemoci ALS je svalová slabost, která začíná velmi pozvolna. Postupně se zhoršuje a šíří do určitých částí těla. Nemoci podlehl například český expremiér Stanislav Gross nebo Stephen Hawking.

Články, které by tě mohly zajímat