Právě vysíláme

Krutost, nebo jediná možnost? V Zimbabwe odstřelí 200 slonů, maso se rozdá hladovějícím lidem

včera 16:36
Krutost, nebo jediná možnost? V Zimbabwe odstřelí 200 slonů, maso se rozdá hladovějícím lidem

Zimbabwe odstřelí 200 slonů a jejich maso rozdělí mezi lidi, kteří v důsledku sucha čelí akutnímu hladu. Podle agentury Reuters to dnes uvedly úřady pro ochranu divoké přírody. Zimbabwe tak následuje Namibii, která obdobný záměr oznámila na konci srpna.

Sucho způsobené klimatickým jevem El Niňo zničilo úrodu na jihu afrického kontinentu, což způsobilo nedostatek potravin v regionu s dopadem na 68 milionů obyvatel. V Zimbabwe jde podle úřadů o nejhorší sucho za posledních 40 let. Fenomén El Niňo dočasně ohřívá části Tichého oceánu a ovlivňuje počasí po celém světě.

„Můžeme potvrdit, že plánujeme po celé zemi odstřelit asi 200 slonů. Nyní pracujeme na způsobu, jakým to provedeme,“ řekl Tinashe Farawo, mluvčí úřadu pro správu zimbabwských parků a divoké přírody (Zimparks). Dodal, že sloní maso bude rozdáno komunitám zasaženým suchem.

Ministryně životního prostředí Sithembiso Nyoniová minulý týden v parlamentu řekla, že Zimbabwe má více slonů, než potřebuje, a více slonů, než mohou lesy pojmout. „Diskutujeme se Zimparks a místními komunitami, že uděláme to, co udělali v Namibii. Spočítáme slony, ženy maso usuší a zabalí, a komunity tak budou mít potřebné bílkoviny,“ řekla Nyoniová podle stanice CNN.

Sousední Namibie na konci srpna rozhodla o odstřelu 83 slonů a rozdání masa lidem postiženým suchem.

Odstřel slonů bude první od roku 1988 a bude proveden v oblastech Hwange, Mbire, Tsholotsho a Chiredzi. Mluvčí úřadu zároveň uvedl, že plánovaný odstřel je také součástí snahy o snížení počtu slonů v parcích, které mohou uživit pouze 55.000 slonů. „Chceme v době sucha ulehčit parkům. Počet odstřelených slonů je jen kapkou v moři, protože se bavíme o dvou stovkách, zatímco v parcích máme 84.000 slonů, a to je moc,“ dodal Farawo. V roce 2023 sloni v Zimbabwe zabili 50 lidí.

Správa chráněné oblasti Kavango-Zambezi (KAZA), která se rozkládá na území Angoly, Zimbabwe, Zambie, Botswany a Namibie, v roce 2023 uvedla, že v oblasti je 227.900 slonů.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat