Muzika
Ujíždíš na kafi? Tyhle jsou ale dost zvláštní
17. ledna 2016 4:02
Káva je oblíbeným nápojem po celém světě už po několik století. Způsobů její přípravy je celá řada a mnohé jsou pěkně bizarní.
Říká se „proti gustu žádný dišputát“, ale s u nás běžně konzumovanou kávou má tohle málo společného…
Káva s vejcem
Cà Phê Trứng je vietnamská specialita – káva s vejcem. V Hanoji a dalších větších městech ji dostanete doslova na každém rohu. Vaječný žloutek se rozmíchá s kondenzovaným mlékem a šlehačkou do krémové konzistence. To vše dohromady s kávou pak připomíná víc našlehaný puding s kávovým aroma.
Káva s mořskou solí
Znáte to chvíli, když se spletete, osolíte si kávu a pak se poprvé s chutí napijete. Následuje co nejrychlejší vyplivnutí obsahu úst a palba nadávek. Jenže jsou místa na světě, kde je slané kafe doslova hitem. Řeč je o Tchaj-wanu, kde se tento nápoj objevil před necelými deseti lety. Tvůrce kávy s mořskou solí svou neobvyklou kombinaci obhajuje slovy: „Tchajwanci jsou chamtiví a chtějí dostat všechny chutě v jednom doušku.“
Káva s tonikem
Velice zvláštní kombinací je káva s tonikem. Vlastně by se mělo spíš říkat tonik s kávou, protože ta se nalije do sklenice s nahořklým nápojem. Tohle spojení poprvé připravili ve švédské pražírně Koppi, ale v současné době už je k dostání v kavárnách v mnoha místech na světě.
Káva se sýrem
Kaffeost je švédskou tradicí, při které se do kávy ponoří sýr nebo už je sýr do kávy přímo přidaný. Nejčastěji se využívá sýr známý jako Leipäjuusto, který se vyrábí ve Finsku a severním Švédsku z mléka zdejších krav, koz nebo sobů.
Jaké oblečení si vzít na sebe? Do školy v tmavém, do práce v barevném
10 důvodů, proč jíst banány. Třeba proto, že je pomocníkem při kocovině!
(foto: oddee.com)