Právě vysíláme

Největší hudební spor v dějinách. Proč se Liam a Noel z Oasis tak dlouho nenáviděli?

28. srpna 2024 12:24
Největší hudební spor v dějinách. Proč se Liam a Noel z Oasis tak dlouho nenáviděli?

Neshody bratrů Gallagherových se staly jedním z nejvýraznějších aspektů příběhu Oasis a dodnes fascinují fanoušky rockové hudby po celém světě. A protože poslední zprávou je velký návrat a připravované turné, připomeneme si dnes, proč konflikt mezi bratry vlastně nastal.

Bratři Liam a Noel Gallagherovi jsou členové britské rockové kapely Oasis. Ačkoliv jsou to převážně hudebníci, byli známí především svými častými spory a konflikty, které se staly stejně ikonickými jako jejich hudba. Proč k rozkmotření dvou bratrů ovšem vlastně došlo? Dnes vám to povíme.

Už v 90. letech, kdy kapela dosáhla vrcholu slávy, začaly být konflikty mezi bratry na denním pořádku. Noel Gallagher, který pracoval jako hlavní skladatel a kytarista kapely, byl často ve sporu se svým mladším bratrem Liamem, který byl hlavním zpěvákem. Liama frustrovalo, že Noel měl větší kontrolu nad hudbou a směřováním kapely. Na americkém turné v roce 1994 měl Liam během koncertu na pódiu dost vypito a urážel nejen publikum, ale i bratra Noela. Konflikt eskaloval a Noel krátce poté opustil kapelu. Během let docházelo i k několika fyzickým konfliktům. Během nahrávání alba v roce 1995 údajně Liam Noela napadl.

V roce 1996 měli Oasis hrát akustický koncert pro MTV Unplugged, ale Liam se na poslední chvíli odmítl zúčastnit kvůli „bolesti v krku“. Noel tak zpíval za něj, zatímco Liam seděl na balkóně a během vystoupení svého bratra schválně vyrušoval.  Konečným hřebíkem do rakve kapely byl incident v roce 2009 na festivalu Rock en Seine v Paříži. Liam a Noel se před koncertem pohádali, což vyústilo ve fyzickou potyčku. Noel prohlásil, že už to nemůže dál snášet, a kapelu opustil. Později oznámili rozpad celý  Oasis a Noel potvrdil, že vztah mezi ním a Liamem je už neopravitelný. „Dnes večer jsem odešel z Oasis. Lidé si mohou psát a říkat, co chtějí, ale já jsem prostě nemohl s Liamem pracovat ani o den déle,“ napsal tehdy v prohlášení.

I po rozpadu kapely se neshody mezi bratry nezastavily a naopak čím dál víc eskalovaly. Oba bratři se neváhali veřejně urážet přes média.  „Noel? Ten chlápek si myslí, že je Elvis. Je to ale šašek,“ prohlásil například veřejně Liam.V roce 2017 Liam tvrdil, že Noel brání jeho rodině, konkrétně Noelově manželce a dětem, aby se s ním stýkaly. Noel naopak obvinil Liama z toho, že ho pronásleduje a neustále uráží na internetu.

Články, které by tě mohly zajímat