Právě vysíláme

Rakovina kůže je velký strašák. Celebrity čím dál víc častěji upozorňují na prevenci

25. června 2024 8:46
Rakovina kůže je velký strašák. Celebrity čím dál víc častěji upozorňují na prevenci

Na první pohled špatná piha, která se ale bohužel proměnila v rakovinu. Změny kůže nelze podceňovat, protože jak upozorňují odborníci, počet případů rakoviny kůže se bohužel každý rok zvětšuje. Tato nemoc zasáhla i mnoho celebrit.

Co nás může zachránit proti nebezpečné rakovině kůže? Naše vlastní zodpovědnost! Jak upozorňují lékaři, je velmi důležité hlídat si znaménka, vyhýbat se přímému slunci a používat ochranné krémy s UV faktorem. Mnohem víc důležitější je pak i prevence a včasná návštěva dermatologa. Mnoho celebrit otevřeně hovořilo o svém boji s rakovinou kůže, což pomáhá zvýšit povědomí o tomto onemocnění. O které celebrity se jedná?

  1. Hugh Jackman: Australský herec, známý především rolí Wolverina, opakovaně veřejně informoval o svém boji s bazocelulárním karcinomem (BCC). Od roku 2013 podstoupil několik operací na odstranění rakoviny kůže a pravidelně varuje své fanoušky, aby používali opalovací krém a chránili se před sluncem.
  2. Khloé Kardashian: Televizní osobnost a členka slavné Kardashian-Jenner rodiny v minulosti uvedla, že měla na zádech melanom, který musel být chirurgicky odstraněn. I Khloé zdůrazňuje důležitost pravidelných kontrol u dermatologa.
  3. Melanie Griffith: Herečka a bývalá manželka Antonia Banderase podstoupila léčbu rakoviny kůže na obličeji. V roce 2009 jí byl diagnostikován bazocelulární karcinom, který musel být odstraněn.
  1. Diane Keaton: Americká herečka trpěla bazocelulárním karcinomem a melanomem. I Keaton často hovoří o důležitosti ochrany kůže před sluncem a pravidelných kontrolách u dermatologa.
  2. Ewan McGregor: Skotský herec, známý z filmů jako Trainspotting a Star Wars, měl v roce 2008 na obličeji odstraněn mateřské znaménko, které se ukázalo být rakovinovým. Znaménko bylo vše naštěstí odstraněno včas.

Rakovina kůže není jen „špatná piha nebo špatné znaménko.“ Jde o zlé onemocnění, které na sebe do určité fáze neupozorňuje. Čím hlouběji ovšem proniká do našeho těla, tím víc stoupá pravděpodobnost tvoření metastáz. Je proto velmi důležitá prevence v podobě ochrany před sluncem, a především každoročních kontrol u dermatologa.

Články, které by tě mohly zajímat