Právě vysíláme

Nemístné poznámky i obtěžování: Kteří slavní se vymezili proti svým fanouškům?

25. srpna 2024 10:14
Nemístné poznámky i obtěžování: Kteří slavní se vymezili proti svým fanouškům?

Americká popová zpěvačka Chappell Roan se na platformě TikTok ohradila proti obtěžujícímu chování fanoušků, které zažívá na internetu i v soukromí v době, kdy její sláva prudce roste. Jaké další hudební ikony se ohradily proti častému drzému chování fandů?

Chappell Roan ve dvou pondělních videopříspěvcích řekla, že se cítí obtěžována, že na ni lidé křičí z oken aut, šikanují ji na internetu a pronásledují ji a její rodinu. Od jejich zveřejnění na sociální síti TikTok měla videa téměř deset milionů zhlédnutí. „Je mi jedno, že zneužívání a obtěžování je normální věc, kterou lidé dělají těm, kteří jsou slavní nebo trochu slavní. Je mi jedno, že je to normální. Je mi jedno, že tento šílený typ chování patří k práci, ke kariérnímu oboru, který jsem si vybrala. To neznamená, že je to v pořádku,“ říká Chappell Roan v jednom z videí.

Šestadvacetiletá zpěvačka není jedinou slavnou osobností, jež varovala fanoušky před překračováním mezí. „Ne znamená ne, i když se to netýká sexu,“ napsala v roce 2022 herečka a zpěvačka Keke Palmer na sociálních sítích a popsala, že ji někdo proti její vůli natáčel v baru. Také Taylor Swift má občas komplikovaný vztah se svými fanoušky, zvláště když jde o narušování jejího soukromí. Několikrát se vyjádřila proti lidem, kteří šířili její osobní informace nebo pronikali do jejího soukromí, například skrze pronásledování a obtěžování

Zpěvák Justin Bieber již dříve v příspěvku na instagramu uvedl, že skončil s focením s fanoušky. Kanadská hvězda uvedla, že si chce zachovat zdravý rozum, protože si kvůli vyžadování selfie ze strany svých příznivců připadá jako zvíře v zoo.

Ariana Grande se ohradila proti fanouškům kvůli jejich neuctivému chování, které až hraničilo s drzostí a buranských chováním. Například v roce 2015 se vyjádřila proti fanouškovi, který se jí zeptal, jestli by pro něj mohla být „méně tlustá“. Také se jednou obořila na fanouška, který komentoval její osobní život a vztahy.

Herečka Emilia Clark, známá ze seriálu Hra o trůny, v roce 2019 popsala dvě setkání s fanoušky. Jeden ji vzbudil v letadle, aby ji požádal o selfie, a druhý ji na letišti žádal o fotografii, když plakala a měla panický záchvat.

I hollywoodská kráska Jennifer Lawrence je známá tím, že otevřeně mluví o tom, jak neuctiví mohou být někteří fanoušci. Mluvila o tom, že nemá ráda, když ji lidé neustále obtěžují na ulici a požadují fotky, a vyjádřila se k tomu, že si zaslouží nějaké soukromí.

I další celebrity stále častěji vystupují proti špatnému chování fanoušků a tlaku parasociálních vztahů – intenzivní, jednostranné vazbě, kdy mají lidé pocit a jednají tak, jako by znali celebritu osobně, protože se jim líbí její práce nebo ji sledují. Tuto dynamiku ještě zhoršují internet a sociální média, píše deník The Guardian.

Články, které by tě mohly zajímat