Právě vysíláme

Smutné olympiády: Jaké tragédie se v minulosti odehrály při velkolepé oslavě sportu?

25. července 2024 21:26
Smutné olympiády: Jaké tragédie se v minulosti odehrály při velkolepé oslavě sportu?

Olympijské hry – největší oslava sportu, která se koná jednou za čtyři roky a vždy se těší obrovské sledovanosti. I takto významná událost se ovšem v minulosti několikrát proměnila v tragédii.

Během historie olympijských her došlo k několika smutným událostem, které měly výrazný dopad na hry i na světovou komunitu. Stačilo málo a z velkolepé oslavy sportu, která je vrcholem pro mnoho profesionálních sportovců, se stalo obrovské neštěstí. Zde je několik případů, které se staly. Některé z nich se odehrály přímo na olympiádě, některé mimo, ovšem hry rovněž ovlivnily. Ne všechny incidenty naštěstí skončily mrtvými.

Mnichov 1972

Asi nejznámější tragédie v historii olympijských her se stala během her v Mnichově, kdy palestinská teroristická skupina Černé září unesla a nakonec zabila 11 izraelských sportovců a trenérů kvůli dlouhotrvajícímu izraelsko-palestinského konfliktu. Incident, který se prostřednictvím filmů a dokumentů připomíná dodnes, vedl k výraznému zvýšení bezpečnostních opatření na všech následných olympijských hrách.

Autentický záběr jednoho z únosců

Atlanta 1996

Bombový útok v Centennial Olympic Parku způsobil smrt dvou lidí a zranění více než 100 dalších. Tento útok byl proveden domácím teroristou Ericem Robertem Rudolphem.

Athény 2004

Během her v řeckých Athénách došlo k několika bezpečnostním incidentům, včetně bombového útoku, který ale naštěstí nikoho nezabil.

Peking 2008

Den před zahájením olympijských her v Číně her došlo k útoku na policii v městě Kuqa v čínské provincii Sin-ťiang, při kterém zahynulo 16 policistů. I tento incident zvýšil obavy o bezpečnost během her, avšak naštěstí olympiáda proběhla v pořádku.

Tyto události měly velký dopad na organizaci a bezpečnost olympijských her. Vedly k zavedení přísnějších bezpečnostních opatření a zvýšení globálního povědomí o bezpečnostních rizicích spojených s velkými mezinárodními akcemi. Doufejme, že olympiáda v Paříži tento rok proběhne v poklidném duchu.

Články, které by tě mohly zajímat