Právě vysíláme

Víme, jak dlouho jsi byla na záchodě. V Číně nainstalovali nad dámské toalety digitální časomíru

20. června 2024 9:10
Víme, jak dlouho jsi byla na záchodě. V Číně nainstalovali nad dámské toalety digitální časomíru

Jeskynní komplex Jün-kang v čínské provincii Šan-si, kde si návštěvníci mohou prohlédnout 51.000 soch vytesaných před zhruba 1500 lety ve 252 jeskyních a výklencích, patří mezi vyhledávané turistické atrakce. V posledních dnech ale spíš než buddhistická památka zapsaná na seznamu UNESCO budí pozornost místní záchodky,.

Před časem na čínských zpravodajských serverech a sociálních sítích začalo kolovat video, na kterém je vidět řada dámských toalet, které mají nad každými dveřmi nainstalovanou digitální časomíru. Když je kabinka prázdná, na obrazovce svítí zelený nápis „volno“. Pokud ji někdo používá, odpočítávají červené číslice, jak dlouho je obsazená.

Původní video pořídila návštěvnice, která ho poslala do státního listu Siao-siang čchen-pao. „Připadalo mi to dost technologicky pokročilé. Nemusíte stát venku ve frontě nebo klepat na dveře kabinky,“ citoval list návštěvnici. „Ale taky mi to připadalo trochu zahanbující. Cítila jsem se, jako bych byla pod dohledem.“

Jeden ze zaměstnanců turistické atrakce listu Siao-siang čchen-pao řekl, že časomíry byly na toalety nainstalovány ve snaze vypořádat se s rostoucím počtem návštěvníků. „Nejsou tam proto, abychom kontrolovali, jak dlouhou dobu můžete záchod používat,“ dodal zaměstnanec. „Rozhodně nikoho nevyhodíme ze záchodu, když je zrovna uprostřed toho, co dělá, ani jsme nenastavili časový limit používání na pět nebo deset minut.“

Další čínský státní list Nan-čchang wan-pao citoval jiného ze zaměstnanců, podle nějž jsou časomíry v provozu od 1. května a slouží primárně jako bezpečnostní opatření „pro případ, že někdo z hostů zůstane na záchodě příliš dlouhou dobu a dojde k naléhavé situaci“.

Informace o záchodových stopkách vyvolala na čínských sociálních sítích zanícenou diskuzi. Někteří uživatelé sítě Weibo časomíry podporují, protože podle nich odradí návštěvníky, kteří by chtěli sedět na toaletě a přitom si procházet obsah v mobilním telefonu. „Turistické místo není kancelář – proč by měl někdo chtít trávit čas na záchodě? Je to opravdu nutné?“ napsal jeden z nich.

Jiní ovšem poznamenávají, že by se peníze, které na digitální časomíry nad záchodky padly, daly využít lépe – například na stavbu většího počtu toalet.

Buddhistické jeskyně Jün-kang byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 2001 a patří mezi největší turistické atrakce v severočínské provincii Šan-si. V loňském roce zaznamenaly rekordní tři miliony návštěvníků.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat