Právě vysíláme

Breakdance tanečnici z olympiády se vysmál celý svět. Je to zničující, prohlásila

19. srpna 2024 13:28
Breakdance tanečnici z olympiády se vysmál celý svět. Je to zničující, prohlásila

Australský olympijský výbor (AOC) odsoudil internetovou petici proti reprezentantce v breakdance Rachael Gunn. Šestatřicetiletá tanečnice přezdívaná B-Girl Raygun v Paříži všechny tři duely ve skupiny prohrála, aniž by získala od rozhodčích jediný hlas, a kvůli svým pohybům čelí posměchu na sociálních sítích i v médiích. Sama tanečnice prohlásila, že posměch je zničující. 

On-line petice požaduje omluvu od ní i od šéfky australské olympijské mise Anny Meares. Petice měla přes 45 000 podpisů. Podle AOC petice obsahuje lživé informace a podněcuje nenávist proti tanečnici. „Tato petice rozdmýchává nenávist veřejnosti bez jakýchkoliv faktických podkladů. Se žádným sportovcem, který reprezentoval svou zemi na olympijských hrách, by se nemělo zacházet tímto způsobem. Podporujeme doktorku Gunn a Annu Meares,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel výboru Matt Carroll.

 

 

Zdůraznil, že Gunn si nominaci vysloužila na nezávislých kvalifikačních soutěžích. „AOC se cítí uražen útokem na šéfku naší mise Annu Meares. Nehrála žádnou roli v kvalifikačních soutěžích ani v nominaci sportovců,“ uvedl Carroll. Australský olympijský výbor požaduje stažení petice publikované na serveru change.org.

Záběry 36leté Gunn, známé pod přezdívkou „Raygun“, jak soutěží v kolové fázi soutěže žen v breakingu, se okamžitě staly virálními. Uživatelé sociálních médií byli zmateni jejím neobvyklým stylem. „Šla jsem tam a bavila jsem se – brala jsem to velmi vážně. V přípravě na olympiádu jsem dřela jako kůň a dala jsem do toho všechno. Opravdu,“ uvedla v prohlášení tanečnice a uvedla, že posměšky jsou pro ní i její rodinu zničující. „Ráda bych požádala tisk, aby přestal obtěžovat mou rodinu, mé přátele, australskou komunitu breakdancerů a širší komunitu streetdancerů. Všichni si toho v důsledku hodně prožili, proto vás prosím, abyste respektovali jejich soukromí,“ dodala.

 

Články, které by tě mohly zajímat