Právě vysíláme

Britský umělec vyrobil portrét skupiny Beatles z 24 000 šroubů

včera 13:29
Britský umělec vyrobil portrét skupiny Beatles z 24 000 šroubů

Britský designér a umělec Darren Timby vyrobil portrét skupiny Beatles z 24.000 šroubů. Muž ze Sunderlandu v severovýchodní Anglii na netradičním díle o rozměrech 180 krát 90 centimetrů pracoval v součtu 120 hodin. Jeho počínání prostřednictvím živých přenosů na sociálních sítích sledovaly tisíce lidí, píše server The Standard.

Jako podklad umělci posloužila portrétní fotografie čtyř muzikantů, ke které doplnil krk kytary, dva mikrofony a bubenické paličky. Na svých dílech vždy zachycuje jen hlavy známých osobností, aby byl výsledek dostatečně detailní.

Timby používá směs zinkových, zlatě zbarvených a černých šroubů na bílém plátně, celkem čtyři barvy. Uvedl, že mu omezení na čtvercovou síť a limitovaná paleta připomíná práci grafického designéra, kdy pracuje v pixelech.

Umění založené na šroubech prezentuje Timby jako poctu svému rodnému městu a jeho průmyslové tradici. „Stavba lodí a těžba uhlí jsou součástí naší historie a umění ze šroubů je jakousi poklonou tomu, odkud pocházím,“ uvedl Timby.

Výtvarnému vyjádření se Timby věnuje od roku 2020, zatím vytvořil 12 děl. Před kapelou Beatles zachytil Marilyn Monroe, královnu Alžbětu II. nebo Elvise Presleyho. Portrét Beatles je teď na prodej.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat