Právě vysíláme

Mladík chtěl zřejmě na fanoušky Swift zaútočit za pomoci výbušniny. Čin plánoval na čtvrtek a pátek

8. srpna 2024 12:38
Mladík chtěl zřejmě na fanoušky Swift zaútočit za pomoci výbušniny. Čin plánoval na čtvrtek a pátek

Radikalizovaný mladík chtěl zřejmě na fanoušky americké zpěvačky Taylor Swift zaútočit za pomoci výbušniny, píše rakouský server Krone. Kancléř alpské země Karl Nehammer situaci, kvůli níž pořadatelé ve středu zrušili trojici vídeňských koncertů popové hvězdy, označil za „velmi vážnou“.

Krone s odvoláním na svůj zdroj tvrdí, že cílem plánů 19letého zadrženého muže nebyla sama Swift, ale její fanoušci; každého z trojice vyprodaných koncertů se mělo zúčastnit na 65 000 lidí. Mladík prý plánoval podle úřadů útok na dnešek, či pátek. Vedle výbušnin zvažoval i použití zbraní a v jeho domě se našly mačety, nože i propagandistické islamistické materiály.

Chemikálie potřebné pro výrobu výbušniny prý mladík odcizil u svého bývalého zaměstnavatele, kterým byl kovozpracující podnik ve východorakouském Ternitzu. Jestli mohl za pomoci těchto látek skutečně sestavit bombu, je předmětem vyšetřování, podle serveru se to ale zdá být možné.

Rakouská policie informace o chystaném útoku výbušninou zatím oficiálně nepotvrdila, uvedla ale, že u muže našla vícero chemických látek a také technická zařízení. Nyní je zkoumá. Pořadatel koncertů zase sdělil, že mu vládní představitelé „potvrdili“ chystaný útok na stadion Ernsta Happela, kde se koncerty měly konat.

Koncerty byla plánované na dnešek, na pátek a na sobotu a každého z nich se podle agentury DPA mělo zúčastnit 65 000 fanoušků. Vedle toho policie počítala s tím, že v okolí bude dalších 15 000 až 20 000 příznivců popové zpěvačky. Podle Nehammera se díky spolupráci policie a zpravodajské služby DSN se zahraničními službami podařilo zabránit tragédii.

Policisté mladíka zadrželi ve středu ráno v Ternitzu. Už v úterý odpoledne zadrželi ve Vídni také 17letého komplice, uvedla dnes policie. Původní zprávy hovořily o tom, že byl taktéž zadržen ve středu. Mladší z mužů, který též „činil odpovídající kroky“, byl v kontaktu se starším, jehož úřady považují za „hlavního pachatele“.

Oba mladíci se podle agentury APA narodili v Rakousku. Rodiče toho staršího mají kořeny v Severní Makedonii, matka mladšího je Rakušanka. 19letý muž se podle úřadů radikalizoval na internetu a nedávno přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS). Agentura DPA s odvoláním na rakouská média píše, že pokračuje pátrání po dalších podezřelých, Krone píše o jednom dalším podezřelém.

Pořadatelé koncertů nepočítají s tím, že by hledali náhradní termín. Všichni fanoušci mají do 10 pracovních dnů dostat vstupné zpět.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat