Právě vysíláme

Stoletou vodu hlásí 55 měřicích míst, organizace spustily povodňové sbírky

15. září 2024 13:03
Stoletou vodu hlásí 55 měřicích míst, organizace spustily povodňové sbírky

Stoletou vodu při nynějších záplavách hlásí 55 měřicích míst, řekl dnes premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro Českou televizi. Situace je podle něj pořád vážná, déšť se posouvá na západ, uvedl. Kolem poledne byl v Česku některý z povodňových stupňů na 270 místech, třetí stupeň ohrožení platil na téměř 120 z nich, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejhorší teprve přijde, hladiny některých řek teprve budou kulminovat, uvedl Fiala. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji a na Jesenicku, připomněl. „Na 55 profilech je stoletá voda, někde očekáváme i vyšší průtoky,“ řekl. Vzhledem k posouvání deště na západ je podle premiéra v následujících hodinách nutná opatrnost třeba v Novohradských horách a na Šumavě.

Třetí povodňové stupně ohrožení byly kolem poledne v Česku zejména na Moravě a ve Slezsku, ve východních a jižních Čechách a na Labi v Mělníku. Ze 117 měřicích stanic na stupni ohrožení bylo 14 bylo na stupni, který ČHMÚ označuje jako extrémní povodeň.

Za poslední tři dny zhruba od čtvrtečního poledne napršelo v Česku podle webu Envidata nejvíc v Jeseníku, víc než 463 litrů na metr čtvereční. Na krkonošských Pomezních boudách úhrn srážek přesáhl 424 milimetrů.

Organizace spustily povodňové sbírky

Pomoci lidem zasaženým povodněmi můžete prostřednictvím jedné z veřejných sbírek. Přikládáme seznam několika vybraných:

Zdroj: ČTK, redakce

Články, které by tě mohly zajímat