Právě vysíláme

V ostravské části Přívoz začala evakuace, hráz Odry má na soutoku trhliny

16. září 2024 11:19
V ostravské části Přívoz začala evakuace, hráz Odry má na soutoku trhliny

V Ostravě se evakuuje městská část Přívoz. Do 10:30 bylo z lokality zachráněno přibližně 70 lidí včetně dětí. Budou odvezeni do evakuačního centra na Černé louce. V místě soutoku Opavy a Odry jsou na pravém břehu Odry dvě trhliny v hrázi o délkách 50 metrů.

V Přívoze se proto rozlévá voda. Stoupat začala už v noci. Trhlinami by mohlo protékat zhruba 100 metrů krychlových vody za vteřinu. Novinářům to dnes řekli hejtman Josef Bělica (ANO) a ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař. Řeka Odra byla dnes ve Svinově na hranici extrémní povodně.

Voda začala podle Kuchaře stoupat už v noci, ale nebylo jasné proč. „Teď začaly chodit informace, že se situace zdramatizovala. Voda se začala objevovat v prostoru od koryta řeky Odry vpravo až po železniční trať nebo po ulici Mariánskohorskou, ale ne přes ni, a to s jedinou výjimkou, a to je parkoviště a plochy kolem obchodních objektů Kaufland a Sconto,“ uvedl Kuchař.

Zatopená Ostrava (Profimedia)

Hasiči mají k dispozici letecké záběry, které ukazují, že právě v místě soutoku řek Opavy a Odry jsou na pravém břehu Odry dvě velké trhliny v hrázi v délkách asi 50 metrů. „Dochází k novému průtoku a ne úplně zanedbatelnému směrem na Přívoz, koksovnu, která je v provozu a další části v tomto směru. Monitorujeme rozsah území, který je teď zasažen touto vodou. Je jasné, že tam bude docházet k záchranám a evakuacím,“ řekl Kuchař.

Podle hejtmana jsou informace čerstvé. „Povodí Odry s hasiči bude hledat nějaké řešení, například, zda by to bylo možné zasypat kamením. Zda by to bylo možné nějak utěsnit. Na řešení se pracuje. Samozřejmě bez znalosti rozsahu a příčiny je to velmi komplikované. Byli jsme informováni Povodím Odry, že tam, kde došlo k defektům na hrázích, je ten průnik vody zhruba 100 krychlových metrů za vteřinu, což je tedy poměrně výrazné,“ doplnil Bělica.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat