Právě vysíláme

Trump používá písně ABBA ve své kampani. Skupina prosí: Vynechte nás!

31. srpna 2024 10:44
Trump používá písně ABBA ve své kampani. Skupina prosí: Vynechte nás!

Švédská popová skupina ABBA požádala republikánského prezidentského kandidáta a bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, aby přestal přehrávat její písně na svých předvolebních akcích. Trumpův tým naopak tvrdí, že potřebnou licenci získal. Informuje o tom agentura AP, která zároveň připomíná, že s podobnými stížnostmi v minulosti přišla řada známých muzikantů, včetně Bruce Springsteena či Beyoncé.

„ABBA nedávno zjistila, že její hudba a videa byla neoprávněně použita na Trumpově akci,“ sdělila AP skupina, která dala vzniknout hitům Waterloo,The Winner Takes It All či Money, Money, Money. Upřesnila, že se o věci dozvěděla prostřednictvím videí z Trumpových předvolebních akcí, která kolují na internetu. „V důsledku toho ABBA a její zástupce neprodleně požádali o odstranění a smazání takového obsahu. Žádnou žádost jsme neobdrželi, proto nebylo uděleno žádné povolení ani licence,“ uvedla skupina.

Mluvčí Trumpová týmu uvedl, že kampaň obdržela příslušnou licenci. „Kampaň měla licenci k přehrávání hudby od ABBA na základě naší dohody s BMI a ASCAP,“ řekl mluvčí agentuře AP.

Kampaně podle agentury nepotřebují výslovné svolení umělce k přehrávání jeho písní na shromážděních, pokud politická organizace nebo místo konání shromáždění získaly takzvanou obecnou licenci od organizací ASCAP a BMI, které vybírají licenční poplatky ve prospěch hudebních skladatelů a vlastníků autorských práv.

ABBA se připojila k dlouhému seznamu interpretů, kteří nechtějí, aby Trump používal jejich písně. Před volbami v roce 2020 se takto vyjádřili například Bruce Springsteen, Rihanna, Phil Collins, Pharrell, Neil Young, Eddy Grant, Panic! at the Disco, R.E.M. a Guns N‘ Roses.

Letos zpěvačka Céline Dion požádala Trumpovu kampaň, aby přestala používat píseň „My Heart Will Go On“, a Beyoncé Trumpovi zakázala použít píseň „Freedom“ v předvolebním spotu. V roce 2016 také Adele požádala Trumpa, aby přestal na svých shromážděních přehrávat její písně.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat