Právě vysíláme

Simpsonovi vznikli před 34 lety, ve své první skeči vypadali naprosto jinak

19. srpna 2023 12:10
Simpsonovi vznikli před 34 lety, ve své první skeči vypadali naprosto jinak

Televizní zábava nabídla během uplynulých dekád řadu novinek. Vlnu slávy zažily reality show, vědomostní a talentové soutěže, seriály zabývající se moderními způsoby vyšetřování zločinů. Divákům po celém světě ale přesto zůstává jedna jistota, animovaní Simpsonovi, kteří se na obrazovkách poprvé 19. dubna 1987 objevili ve dvouminutovém skeči v Show Tracey Ullman. A vypadali naprosto jinak, než jak je známe dnes!

Sérií pěti desítek krátkých epizod se žlutou rodinkou v dnes už pozapomenutém televizním pořadu, který se na stanici Fox vysílal v neděli večer po Ženatém se závazky, to ale jen začalo. Týden před Vánocemi 1989 – ovšem v závěrečných titulcích stojí 1990 – se v pak éteru objevil první dvacetiminutový díl Simpsonových. Pravidelné vysílání pak začalo o měsíc později. Obtloustlý taťka Homer, pečlivá mamka Marge, uličník Bart, šprtka Líza a nejmladší Maggie ale tehdy vypadali trochu jinak než dnes. O míře změn se mohli diváci přesvědčit třeba v jednom z halloweenských speciálů.

I po více než třech desetiletích příběhům žluté rodiny patří místo v nejlepším televizním čase. Premiérové díly se v USA vysílají v neděli od osmi hodin večer a v současnosti běží za oceánem již třiatřicátá série. Kreslení hrdinové, jimž dal jejich tvůrce Matt Groening do vínku žlutou pleť a vykulené oči, jsou nejdéle vysílaným animovaným programem v historii a co do výdrže se jim nemůže rovnat ani žádný další komediální seriál. Ze Simpsonových je tak dnes celosvětový fenomén, který si umí dělat legraci téměř z čehokoliv.

Seriál si tak utahoval z vlády, policie, školství i náboženství. Přesto se ale odborníci shodují na tom, že Simpsonovi jsou vlastně normální rodina, kde se všichni mají rádi a jeden bez druhého nedá ani ránu. Co jiného jim ale také zbývá ve městě, kde je starosta úplatný, policie v lepším případě neschopná a za moc nestojí ani televize. „Neúcta k autoritám“ stojí za popularitou žluté rodinky, na druhou stranu ale občas přinese i problémy. Ale i díky podobným kontroverzím patří Simpsonovi k nejúspěšnějším pořadům televize Fox. Na svém kontě mají řadu ocenění, včetně více než tří desítek cen Emmy.

 

Seriál je i velmi dobrý obchodní artikl. Nikdo asi přesně – kromě managementu studia – nespočítá, kolik přesně Fox díky nim vydělal, odhady se ale pohybují v miliardách amerických dolarů. Jen celovečerní film z roku 2006 utržil v pokladnách kin přes 500 milionů dolarů, příjmy plynou i z prodeje triček či figurek (a jednu dobu i stavebnic LEGO®) s oblíbenými hrdiny. Není divu, že si herci, kteří namlouvají originální znění, přijdou na odhadem 400 000 dolarů (přes 8,5 milionu korun) za epizodu.

Kromě nich v seriálu promluvila řada populárních osobností, účinkování v Simpsonových se stalo důkazem popularity hudebníků, herců i politiků. Líza se dala vést k buddhismu Richardem Gerem a Barta učil jezdit na skateboardu slavný Tony Hawk. Jako hosté vystupovaly kapely Red Hot Chili Peppers či Aerosmith, ale i Elton John, Daniel Radcliffe, Ed Sheeran nebo Wayne Gretzky. A také česká zpěvačka Markéta Irglová (s tehdejším partnerem Glenem Hansardem v roce 2009 ztvárnili irské zpěváky).

Českému divákovi, který se na Simpsonovy může dívat od ledna 1993 (první zmínky o seriálu se v českých tištěných médiích objevily už začátkem 90. let minulého století), ovšem kvůli dabingu zůstaly hlasy stovek hostů utajeny. Přesto ale patří česká verze Simpsonů k nejpovedenějším, určitě k tomu přispívá i Jiří Lábus jako Marge nebo Martin Dejdar mluvící Barta. Homera původně daboval Vlastimil Bedrna, kterého vystřídal Vlastimil Zavřel, před pěti roky pak převzala part Lízy po smrti Heleny Štáchové Ivana Korolová.

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat