Právě vysíláme

Na Simone Biles se chodí dívat ty největší hvězdy. Kdo je tato superstar, která hlásí velký návrat na olympiádě?

29. července 2024 14:54
Na Simone Biles se chodí dívat ty největší hvězdy. Kdo je tato superstar, která hlásí velký návrat na olympiádě?

Simone Biles patří mezi největší hvězdy letošních olympijských her v Paříži. Kdo je drobounká gymnastka, která se vrací na scénu a fandí jí řada celebrit?

Simone je americká sportovní gymnastka, která je všeobecně považována za jednu z nejlepších gymnastek všech dob. Narodila se 14. března 1997 v Columbusu a získala mezinárodní uznání díky svým vynikajícím výkonům na světových šampionátech a olympijských hrách. V Rio de Janeiro v roce 2016 získala Simone čtyři zlaté medaile a jednu bronzovou medaili za kladinu. V Tokiu přidala stříbrnou medaili v týmové soutěži a bronzovou na kladině. Během těchto her se také potýkala s problémy s mentálním zdravím, což vedlo k jejímu rozhodnutí odstoupit z několika soutěží a především právě z olympiády v Tokiu. Biles se stala silným hlasem v otázkách duševního zdraví sportovců. „Život není jen gymnastika,“ odpověděla tehdy novinářům na otázku, proč se rozhodla pro pauzu.
Ačkoliv je známá pro své odhodlání a velmi tvrdé tréninky, nebojí se přiznat ani duševní nepohodu, která je u sportovců nadmíru důležitá. Simone má za sebou navíc mnoho traumatizujících zkušeností. Nejenže pochází z těžkého rodinného prostředí a její matka byla drogově závislá a spolu se sourozenci skončila v pěstounské péči, ale v roce 2018 sportovkyně přiznala, že byla sexuálně zneužita lékařem gymnastického týmu. Za svou bojovnost a odvahu postavit se problémům čelem a mluvit otevřeně, si Simone v roce 2021 vysloužila přezdívku G.O.A.T.

(Profimedia)

Nyní hlásí sportovkyně velký návrat a chystá se na vystoupení v Paříži. Má přitom obrovskou podporu i z řad těch největších světových hvězd. Na jejím prvním nástupu na olympiádě nechyběl například herec Tom Cruise, zpěvačka Lady Gaga nebo režisérka Greta Gerwig.

Články, které by tě mohly zajímat