Právě vysíláme

V tlačenici zemřelo 21 lidí. Tragédie, které se odehrály na letních festivalech

20. června 2024 17:03
V tlačenici zemřelo 21 lidí. Tragédie, které se odehrály na letních festivalech

Letní hudební festivaly jsou obvykle místem radosti, zábavy a setkávání s přáteli. Bohužel se ale i na nich občas stávají obrovské tragédie.

Zde je několik příkladů významných nehod a tragédií, které se odehrály na letních hudebních festivalech. Věřte, že o několik z nich jste možná neměli ani tušení. Nutno podotknout, že ne za všechny tragédie mohou hromadné střelby nebo teroristické útoky. Na vině je často nedostatečné poskytnutí bezpečného prostoru a ohromné tlačenice, jenž mohou lehce vyústit v tragédii.

  1. Love Parade (Duisburg, Německo, rok 2010):
    • Během Love Parade, tanečního hudebního festivalu v Duisburgu, došlo k tragédii, kdy v davu zemřelo 21 lidí a více než 500 lidí bylo zraněno. K neštěstí došlo v momentě, kdy dav začal panikařit v úzkém tunelu, který vedl na místo konání festivalu. Vinou je tak velmi špatně zvládnutá organizace.

Tlačenice před tunelem na Love Parade

  1. Roskildefestival (Dánsko, 2000):
    • Na Roskilde Festivalu došlo k tragédii během vystoupení kapely Pearl Jam. V davu před pódiem se utlačilo a ušlapalo devět lidí. Další desítky lidí byly zraněny.
  2. Astroworld Festival (Houston, Texas, USA, 2021):
    • Na Astroworld Festivalu, pořádaném rapperem Travisem Scottem, zemřelo deset lidí a stovky byly zraněny. K neštěstí došlo během vystoupení, kdy se dav začal tlačit směrem k pódiu, což vedlo k ušlapání a zraněním. Několik lidí se v davu udusilo. Zemřel dokonce dvanáctiletý chlapec. Rapper byl po incidentu velmi kritizován za nedostatečnou empatii k tak hrozivému neštěstí.

Tlačenice na festivalu Astroworld

  1. Indiana State Fair (Indianapolis, Indiana, USA, 2011):
    • Před vystoupením country dua Sugarland na letním festivalu v Indianě se nad pódiem zhroutil stan kvůli silnému větru. Při této nehodě zahynulo sedm lidí a dalších 58 bylo zraněno.
  2. Pukkelpop Festival (Belgie, 2011):
    • Silná bouře zasáhla Pukkelpop Festival, což způsobilo pád několika pódií a dalších konstrukcí. Tragédie si vyžádala pět lidských životů a mnoho dalších lidí bylo zraněno.

 

Články, které by tě mohly zajímat